På sablen er stemplet 9 L I. 8. 2 C. 128
Sablen var med i 3-årskrigen 1848-50. Jes Nielsen eller Jes Træskomand, som vi kaldte ham, boede i Skovgyden i et lille hus, som er nedbrudt for ca. 50 år siden. Huset lå ved vejsvinget.
Da Jes Nielsen var ung, var han ægtkusk og skulle følge med hæren. Dengang havde bønderne forpligtelse til at skulle stille med et spand heste og en kassevogn og således blev Jes ægtkusk.
Efter Istedslaget og ved Stolk i Sydslesvig, var der en soldat, som kastede sablen op i vognen til Jes, for at han skulle aflevere den i Flensborg; men han gemte den i vognen og tog den med hjem, hvor den hang i hans stue.
Jes Nielsen var med i Flensborg, da de faldne soldater blev begravet på den gamle kirkegård. Han fortalte, at han holdt med sit køretøj på en græsmark ved kierkegården og så, hvorledes soldaterne blev begravet. Graven var kastet, og så blev der lagt et lag soldater, ovenpå dem blev der lagt et lag brændt kalk og derpå et lag soldater,og så fremdeles til alle de faldne var begravet.
I graven ligger der 500 danske soldater.
Jes Nielsen døde d. 2l. marts l9l4 og ligger begravet pá. Fjelstrup kirkegård.
Da Jes Nielsen var blevet gammel, sagde han en dag til mig: "Nu må Du have den gamle sabel, der er mange som gerne ville ha' den"
Nu har jeg haft den i over 50 år, og så længe jeg kan, vil jeg holde den i ære og pudse den.
Fjelstrup d. 4 juni l968
Jørgen Friis