Min uforgribelige mening om ...

Opasia

Dette skrift er et af mine holdningsudtryk om informationssamfundet. Det er et dynamisk dokument, der vil udvikle sig med tiden. Du er velkommen til at henvise til det, men læs lige min henvisningsside.

Kommentarer modtages meget gerne - skriv til joergen.bak@post2.tele.dk


Upasia II - Omvejen til Internet

Ups... trykfejl... der står 'Opasia II - Genvejen til Internet' på CD'en.

En anmeldelse af den nye Opasia-CD

Indholdsfortegnelse

Se også:

Til indholdsfortegnelsen

Bestilling af Opasia 2

Som bruger hos TeleDanmark Internet (på CD'en forkortet som TDK Internet - på nettet forkortet som TD@) har jeg bestilt den nye CD. Bestilling gik nemt, et klik, og 24 kroner bonget på kontoen. Jeg kan godt acceptere at betale ekspeditionsomkostninger, selvom der er blevet lovet 'gratis opdatering', så det vil jeg ikke brokke mig over. CD'en blevet lovet leveret i løbet af et par dage - to er som bekendt 10 i den digitale verden, og lageret må have misforstået tallet, for det tog ti dage før jeg havde den...

Til indholdsfortegnelsen

Maskinkrav

Den nye version er til Win 3.x, Win95 og Mac. Jeg har set på Win3.x versionen (og vil snart kigge lidt på Win95 versionen). Maskinkravet er: minimum 66 MHz 486 med 16 Mb RAM og VESA local bus (til grafikkort). Well - jeg gik alligevel igang med min veltjente 33 MHz 386 med 8 Mb RAM - med en skærmopløsning på 1024*768. Selvfølgelig vil den pruste og stønne, men jeg har alligevel kunnet få et godt indtryk af produktet. Det er muligt at indstille programmet efter computerens ydeevne. Det foregår ved at vælge en af tre muligheder:
  1. Cykel - krav: 66 MHz 486, 16 Mb RAM, VESA, 2*CD-rom. Billedet (se nedenfor) er på 320*240 punkter.
  2. Bil (standard-indstilling) - krav: 100 MHz Pentium, 16 Mb RAM. Billede i 640*480.
  3. Raket - krav: 120 MHz Pentium, >20 Mb RAM, heftigt grafikkort, 4*CD-rom. Billede i 640*480.
Der er tilsyneladende ikke mulighed for at benytte en bedre opløsning end 640*480 punkter på skærmen.

Opasia's konfigurationsfil registrerer ikke hvilket valg man har foretaget. Man starter altid med 'bil' - og det er foriøvrigt ubehageligt at blive tiltalt med børnehavesprog, når man er voksen - ØV!

I forhold til de beskrevne krav er min maskine en ikke-eksisterende fodgænger. Når jeg tænker på hvad jeg iøvrigt kan med maskinen indenfor multimedia verdenen, forekommer det som rent ressourcefrås at kræve så meget for så lidt.

Til indholdsfortegnelsen

Indlæsning af programmet

Umiddelbart var der ingen problemer, jeg afviklede setup.exe, som det blev beskrevet i det medfølgende hefte. Jeg turde dog ikke erstatte Netscape (version 2.01 fra Opasia 1) med den nye, som er på dansk (Netscape version 2.02). Min frygt skyldes bekymring for hvor meget TD@'s flittige programmører har pillet ved Netscape-koden for at få den til at spille sammen med CD'en. Da jeg selv skriver en del web-sider, har jeg valgt min opsætning således at jeg kalder op til TD@, og dette opkald bevirker at Netscape bliver kaldt. CD-Opasia vil naturligvis vende omvendt - altså start af Netscape efter behov, og derpå opkald til TD@. Jeg orker ikke at pusle med de mulige komplikationer. Heldigvis var det nemt at sige at Netscape skulle bevares.

Et andet aspekt er om den nye Opasia ved de automatiske opkald tillader brug af *17x*. Det tvivler jeg stærkt på - men det er jo også træls (for TeleDanmark) hvis der ikke kommer penge i kassen.

Til indholdsfortegnelsen

Brugerfladen

Allerførst: Opasia 2 er helt forskellig fra Opasia 1. Der er dog fortsat 5 'torve' (punkter, som man drejer rundt i).

Opasia 1 var en-dimensional: Man kunne blot panorere rundt i de fem punkter. Opasia 2 er to-dimensional: Man kan nu også zoome og vippe lidt op og ned. Det kan være at Opasia 3 så bliver tre-dimensional, for slet ikke at tale om Opasia 4?

At kalde Opasia for tre-dimensional er et typisk MacIntosh-udsagn. Quicktime er en primitiv panoreringsfacilitet, der ikke har noget med 3-D at gøre. På den anden side tror jeg at det ville være en stor ulempe med en rigtig 3-D udgave - så man burde slet ikke snakke om 3-D. Det er vanvittigt svært for designeren at tage højde for alle de svinkærinder, som brugere kan finde på.

Det værste er dog det, der ses i bunden af billedet:

Endnu et eklatant designer-flop: En totalt uforståelig navigationsbjælke. TD@ er selv klar over at den er gal, så der følger en side med, der forklarer bjælken. Altså regel nr. 0 er at skærmbilleder, og specielt navigationsværktøjerne skal være selvforklarende eller i det mindste med yderligere forklaring umiddelbart tilgængelig på skærmen. Jeg ville foretrække et standard grafisk miljø - altså en bjælke i toppen, og så evt. nogle ikoner, sådan som alle ordentlige programmer ser ud! Her følger et fejlfarvebillede af den grimme bjælke:

Til indholdsfortegnelsen

Oplysningerne i Opasia

Grafikken er et tilbageskridt. Hvor billederne i Opasia 1 var flotte og gennemarbejdede og havde et rimeligt perspektiv, er det meget tydeligt i Opasia 2 at panoramaerne er sat sammen af enkeltdele. Når man fx. panorerer forbi Den Danske Bank, er det tydeligt at der ingen dybde er i bygningen - det er en plade med en tegning på. Den Ford, der står foran Den Danske Bank passer slet ikke i størrelse. Den er alt for stor i forhold til omgivelserne. Og standard-brændvidden er meget kort, så billedet tilter når man panorerer rundt. Det er lige til at blive søsyg af. Hvis man zoomer ind, så der ikke længere er en ekstrem vidvinkeltiltning, mister man totalt overblikket.

Opasia-billedeDette lille billede antyder udseendet af Opasia 2 (klik på billedet for at se det i stor størrelse). Farverne er forfærdelige, men det var hvad PrintScreen leverede til mit grafikprogram, og så er der heller ikke nogen, der kan komme og sige at jeg har taget en præcis digital kopi... Det er dog godt nok til formålet: Billedet viser det, man ser, ved starten af Opasia 2. Der er 3 henvisninger i billedet:

  1. Kongehuset (Amalienborg) som leder til en CD-kopi af Internet-siden. Hvis man vil vide mere om dem, skal man have et opkald, selvom der nok ikke sker ændringer i kongerækken eller kongefamiliens slotte i denne CD's levetid... Ellers er det da udmærket, og al respekt for de kongelige.
  2. På plakatsøjlen er der en meget tydelig henvisning til Søndagsavisen (lige frem med et 'klik her...' for de rigtig tungnemme, hvis de bare kan finde ud af at komme så tæt på at de kan læse det). Det har de nok betalt en del for, og det må de så om.
  3. TelePavillionen har et skilt med TeleDanmark-layout over døren. Aha, tænker man, en Opasia-telebutik, med alt hvad TeleDanmark tilbyder. Men nix - den rummer:
    1. Søg via Opasia - altså blandt de oplysninger, som nogen har betalt for at have på Opasia's server.
    2. Jorden rundt i 80 klik - en tilfældig samling mere eller mindre gode web-steder.
    3. TDK Internet - endelig en TeleDanmark afdeling
    4. DR online - jeg troede at TeleDanmarks ambition var en konkurrerende TV-kanal, men efter købet af Metronome tænker de åbenbart på at købe DR. De må jo have penge nok...
    (Telefonnummeroplysningen, som fjollet nok bliver kaldt for 118, findes ikke herinde. Hvis man er heldig, finder man den i en telefonboks.)
Det er helt tydeligt at TD@ tager penge for at slippe firmaer mv. ind på CD'en. Men jeg har fx. tabt lysten til at købe en Ford ved at se på Opasia. Og det er rodet og uovrskueligt at finde ud af hvad der egentlig er på CD'ens fem panorama-billeder. Kort sagt noget makværk.

I video-hjælpen på CD'en bliver der sagt at 'WWW er betegnelsen for den del af Internettet, hvor man kan sende billede og lyd'.

NEJ - NEJ - NEJ

Det er direkte forkert - det kan man med også med de andre protokoller/tjenester (e-post, nyhedsgrupper, ftp, gopher ...)

WWW er en enkel standard for informationspræsentation på Internettet, der bl.a. kan håndtere billede og lyd. Men WWW kan bruges fra selv den ældste skærmterminal, der blot kan vise 25 linier med 80 tegn. Billede og lyd er et supplement til den skrevne information, som har præcisionens adelsmærke.

Til indholdsfortegnelsen

Et konstruktivt forslag

Jeg har allerede en gang fremført det på nettet samt ved et møde hos TD@, og jeg vil fortsat - kvit og frit - forære dem ideen:

Opasia kunne blive en succes-historie hvis brugersnitfladen var browseren (for min skyld gerne begrænset til Netscape). CD-Opasia ville være fyldt med html'er (der er kun 170 Mb på Opasia 2, så der er masser af fri plads). Gode, velredigerede sider kan give folk oplysninger og give dem et indtryk af hvad WWW er, uden at de skulle tænke på telefonregningen. Opkaldene ville så være en helt naturlig fortsættelse af CD-brugen, og derved ville CD-Opasia blive en genvej og ikke en omvej til Internettet.

Som det er nu, får folk overhovedet ikke noget indtryk af WWW, snarere tværtimod. Det er uartigt, og på grænsen af alvorlig misinformation.

Jeg vil foreslå at Y-R, der designer Opasia, tager navneforandring til Yrk! samt at Opasia omdøbes til Upasia.

PS: efter min kritik af Opasia 1 blev jeg spurgt om jeg ville være med til at vurdere Opasia's udvikling. Det svarede jeg ja til, men jeg har aldrig hørt mere til det. Well - her er min mening!

Til indholdsfortegnelsen


har set denne side

Til toppen af denne side.
Skrevet af Jørgen Bak 14.12.1996 - smårettelser 15.12.96